Főoldal PURGA

PURGA

Társadalommolesztáló. Lélekszembesítő. Testnedvesítő. Sanzonpunk. Vagy chanson-punk. Ahogy tetszik. A szaxofon&klarinét csodálatos együttese a mocskos punk életérzéssel.

PURGA – vagyis Pörgős, Ugrálós Rock ’n roll Groteszk Alapokon.

DE MI IS AZ A SANZON PUNK?

Dallamos Rock n’ Roll alapokon nyugvó sokszínű műfaji kavalkád, a társadalomnak tükröt tartó szövegvilággal. Saját dalaik arról szólnak, amit fontosnak tartanak beleüvölteni, vagy éppenséggel belesuttogni a nagyvilágba – a gyerekekbe, a felnőttekbe, a szegényekbe, a gazdagokba, a nagymamákba, a kismamákba, az egyénbe és a különböző szubkultúrákba.

Egy hajóban eveznek ők – az őrült vagy zseni (Ray), a kedves bunkó (Káresz), a mosolygós szociopata (Baluci), a szenvedélybeteg csavargó (Dave) és az okos lány a népmesékből (Heni).

A PURGA a 2000-es év elején, gimnáziumi zenekarként alapított Purgatórium együttesből nőte ki magát. Az alapító tagok közül már csak Dave (Karácsony Dávid) tevékenykedik a zenekarban, bár Ray (Fodor Bálint) és Káresz (Igliczki Péter) is csaknem 15 éve tagja már a bandának. A névváltásra és egy kis stílus-béli finomhangolásra 2006-ban került sor, amikor Heni (Demeterné Grizner Henriett) is csatlakozott. 2015 óta zenélnek a jelenlegi felállásban, Balucival (Ferenczi Balázs) a dobok mögött.

Arról, hogy Dave miért alapított zenekart, sok legenda kering – be akart nőzni, mondanivalója akadt a világnak, vagy csak jól állt neki a villanygitár… Sokan sokfélét mondanak. Tagadhatatlan tény azonban, hogy nárcisztikus, extrovertált személyiségjegyei tökéletesen alkalmassá teszik arra, hogy egyszer még rocksztár legyen. Reméljük, megéli. Addig is úgy tesz, mintha… Biztos, ami biztos.

Ray egy gimnáziumi énekkar-kirándulás után csatlakozott az akkor még punk ’n roll-t játszó Purgatóriumhoz – miután Dave meghallotta, hogy egy Korn számot játszik klarinéton, azonnal beinvitálta zenekarába. A kezdeti egy-két számos beugrás után a klarinét meghatározó eleme lett az együttes hangzásvilágának. Ahogy teltek az évek, Ray felfedezte a szaxizás örömeit is, egyre több sanzont csöpögtetve a sorok közé.

Káresz kölcsönzenészként kezdte pályafutását a Purgatóriumban – akkoriban több zenekarban is tevékenykedett, de hát nyilván a PURGA állt szívéhez legközelebb, így energiáit végül maximálisan ebbe a formációba ölte. Ami nem volt nehéz, mert a többi banda szépen lassan megszűnt…

Heni nem az első női énekes a PURGA életében, viszont az egyetlen, aki elég hülye elhivatott ahhoz, hogy kitartson a srácok mellett. Dave-vel egy Budapest-Gyöngyös vonatkozású buszúton ismerkedtek meg, ahol többek között az is szóba került, hogy Heni azért akar megtanulni oroszul, hogy eredetiben olvashassa a Bűn és bűnhődést. Mondjuk zenélésről konkrétan nem esett szó… Két hét múltán azonban összeértek a szálak: a zenekar egy ismerőse – tudván, hogy énekest keresnek – bemutatta nővérét, mint leendő primadonnát. Heni jött, látott, azóta meg nem győzi elviselni a népszerűséget :)

Balucit pedig egyszerűen megfenyegették a többiek, és lévén mazochista, ezer örömmel vállalta mindazokat a megpróbáltatásokat, amik együtt járnak a PURGA dobosainak létével. Kisfiús bájával, vidéki józanságával és gyilkos humorával hamar belopta magát a kis közösség szívébe. 

Eddigi közös pályafutásuk alatt elért legnagyobb eredményük egy első helyezés a 2016-os Utcazenészek Versenyéről Egerben, amely lehetővé tette, hogy 2017-ben rögzíthessék első nagylemezüket, amely végül 2019.03.15-én jelent meg Hallgass! címmel.

Magyar nyelvű szövegeik miatt leginkább itthoni klubokban, kocsmákban, kultúrházakban és kisebb fesztiválokon, egyéb rendezvényeken játszanak. A zenekar akusztikus verziójával főként budapesti szórakozóhelyeken és utcazene fesztiválokon lép fel. 

 

Elért eredmények

Szegedi Utcazene Fesztivál - szakmai különdíj (2019)

Utcazenészek Versenye Egerben – I. díj (2016)

Utcazenészek Versenye Egerben – II. díj (2015)

Zorall IV. Sörolimpia tehetségkutató – I. díj (2013)

R33 tehetségkutató – különdíj (2013)

Fishing On Orfű fesztivál tehetségkutatója - I. díj (2009)

Gyöngyösi Országos Amatőr Rockfesztivál – I. díj (2007)

 

Lemezek

Hallgass! – 2019, nagylemez, szerzői kiadás

Carpe Viam! – 20??, akusztikus kislemez, szerzői kiadás

Kellesz – 2013, kislemez, szerzői kiadás

FülbeValó – 2010, kislemez, szerzői kiadás

Az élet néha olyan… – 2008, kislemez, szerzői kiadás